"Пеперуда вампир" атакува Истанбул

22:00, 03 авг 18 / Свят 25 429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вредители, наричан популярно "пеперуда вампир", се разпространява в Истанбул от района на Черно море поради човешка дейност, съобщиха местни медии.

Видът с официално наименование Ricania първо се разпространил от Грузия в черноморския регион на Турция и след това от крайбрежните градове до по-високи места, представляващи сериозна заплаха за чаените насаждения и населението. Видът се нарича "пеперуда вампир", защото изсмуква водата от растенията.

Д-р Зейнел Арслангюндоджду от Лесотехническия факултет на университета в Истанбул заяви пред вестник „Хюриет“, че вредителите наскоро са се разпространили и в Истанбул. "Получихме много известия. Хората са загрижени, защото този вредител сега е навсякъде", каза той, като отбеляза, че вредителят вероятно е пристигнал в Истанбул с камиони, превозващи чай от черноморски полета до фабриките в Истанбул.

Експертът добави, че този вид се размножава много бързо и е склонен да живее в топла и приятна среда, близко до хората.

"Очаква се процентът на рака да се повиши, тъй като този вредител създава канцерогенност, когато влезе в контакт с хлора във водата", каза биологът Ахмет Суха Дерекая пред вестник „Биргюн“.

Друг фактор за това, че „пеперудата вампир“ се чувства у дома си в Турция, е, че местните жители не засаждат лук и чесън, които отблъскват вредителя, до чаените градини, а също така не отглеждат много домашни кокошки, които обикновено „закусват“ с вредителя.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама