ООН се съмнява в спирането на ядрените и ракетните програми на Северна Корея

10:17, 04 авг 18 / Свят 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

КНДР продължава да развива своите ядрени и ракетни програми в нарушение на санкциите на ООН. Това се съобщава от агенцията Ройтерс, която се позовава на конфиденциалния доклад на ООН.

Според агенцията докладът е предаден на Комитета за сигурност на ООН за санкции срещу КНДР  вечерта на 3 август. В подготовката си за половин година участваха независими експерти, които оцениха изпълнението на санкциите на ООН, пишат експерти в доклада от 149 страници.

Документът, с който агенцията е запознат, също така показва, че КНДР е направила опити да продаде оръжие на редица страни в Близкия изток и Африка, включително на шиитските бунтовници хуси в Йемен. Според организацията, републиката продължава военното сътрудничество със Сирия. Освен това ООН вярва, че Северна Корея нарушава забраната за износ на текстилни продукти, като от октомври 2017-а година до март 2018-а година изнася такива стоки на стойност над 100 милиона долара.

Докладът идва в момент, когато Русия и Китай предлагат Съветът за сигурност да обсъди смекчаване на санкциите срещу Северна Корея, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп и лидерът на КНДР Ким Чен-ун се срещнаха за пръв път през юни и Ким обеща да работи за денуклеаризация на страната си, отбелязва Ройтерс.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама