Звезден рожденик: Барак Обама

11:09, 04 авг 18 / Любопитно 25 568 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес рожден ден празнува 44-ият президент на САЩ Барак Обама и навършва 57 години!

Обама е роден на 4 август 1961-а година в Хонолулу, Хавай, САЩ. Родителите му, Барак Обама-старши – чернокож кениец от етническата група луо, и Ан Данъм – бяла американка от Канзас, се запознават докато следват в Хавайския университет, сключват брак, но се развеждат през 1964-а година. Причината е, че бащата получава стипендия за Харвардския университет, която не е достатъчна, за да издържа съпругата и сина си, затова заминава сам. След развода и двамата създават нови семейства, а детето остава под грижите на майка си и живее известно време в Индонезия. Бащата на Обама се завръща в Кения и успява да види сина си само още веднъж (през 1972) преди да загине в автомобилна катастрофа през 1982-а година. Обама изкарва 4 години в Индонезия, после се завръща в Хонолулу, където живее с родителите на майка си до завършването на средното си образование през 1979-а година. След това учи две години в университет в Лос Анджелис и се прехвърля в Колумбийския университет в Ню Йорк, откъдето излиза с диплома по политология и международни отношения.

Барак Обама влезе в Белия дом с относително тънка биография за най-важния политически пост в света - дванайсет години преподавател в Чикагския университет по конституционно право и адвокат по граждански права, осем години в сената на щата Илинойс и един мандат в Сената на САЩ. През 2008-а година той бе абсолютният аутсайдер в кандидатпрезидентската надревара. Първо в епични предварителни избори за кандидат на Демократическата партия той победи Хилъри Родъм Клинтън, смятана за фаворит. После - републиканеца Джон Маккейн с повече от осем милиона гласа разлика.

Според американската конституция новоизбраният президент и назначената от него администрация вземат своите функции 11 седмици след официалния избор. На 20 януари 2009-а година в 12:00 часа американско време, EST (19:00 часа българско) Барак Обама официално встъпва в длъжност като 44-ят президент на САЩ. Това се случва няколко минути преди да положи клетва пред Джон Робъртс, председателя на Върховния съд на Съединените щати.

Веднага след влизането си в Белия дом Обама прокара стимулиращ план на стойност $789 млрд. за оздравяване на изпадналата в тежка рецесия американска икономика; стартира най-широкомощабния опит за реформа на здравеопазването и здравноосигурителното дело от времето на президента Бил Клинтън насам; обяви изтегляне на армията на САЩ от Ирак до края на декември 2011-а година.; нов план за омиротворяването на Афганистан с изпращане на допълнителни 30 хиляди войници и започващо изтегляне през юли 2011-а година; нов план за битка с климатичните промени; план за събуждане на пазара на труда; забрана на спорните силови практики за разпити на задържани терористи и обяви затваряне на лагера във военната база "Гуантанамо" до 22 януари 2010-а година.

Женен за успешния адвокат и бивш вицепрезидент на Чикагската университетска болница Мишел Лавон Робинс Обама (родена на 17 януари 1964-а година) и баща на две дъщери - Малия (родена през 1998-а година) и Наташа (родена през 2001-а година).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама