Китайският външен министър отбеляза положителната тенденция на Корейския полуостров

14:18, 04 авг 18 / Свят 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на външните работи на Китай Ван И отбеляза положителната тенденция, която се развива на Корейския полуостров през последните месеци. Това съобщи ръководителят на отдела в събота на пресконференция в Сингапур след края на министерската среща на страните, участващи в срещата на високо равнище в Източна Азия, предаде ТАСС.

"Виждаме явни подобрения на полуострова през последните месеци, ситуацията се е върнала на канал за диалог и взаимни консултации", каза министърът. Той също така каза, че тези оценки са направени по време на срещата на външните министри на страните от Асоциация на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН)  - Бруней, Виетнам, Индонезия, Камбоджа, Лаос, Малайзия, Мианмар, Сингапур, Тайланд и Филипините, с колеги от Русия, Австралия, Индия, Нова Зеландия, Република Корея, Япония и Съединените щати.

Според него, всички заинтересовани страни, включително Съединените щати и Северна Корея, са успели да постигнат важно съгласие за необходимостта от премахването на ядреното оръжие и за установяване на мир.
Ван И също съветва Вашингтон да продължи да се въздържа от заплахи към други държави, в съответствие с уверенията на американския държавен секретар Майкъл Помпео.

Ван И изрази надежда, че органите на Съединените щати ще действат в съответствие с техните изявления, като на практика ще изтъкнат добрите си намерения. Той проведе отделни разговори със своя колега от КНДР и държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео. Една от основните теми на преговорите беше севернокорейският ядрен въпрос, както и развитието на отношенията между Пекин и Пхенян.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама