Киноата e зърноподобна култура, тя принадлежи към семейство Лободови. Трябва да се отбележи, че киноата е семе, а не зърно. Тя притежава полезни свойства, сходни с тези на листните зеленчуци, като например спанака. Още преди 5000 г. инките отглеждали културата, тя е била и основната им храна. Те приемали растението като дар от боговете и го наричали „майка на всички зърна“.
Десетки години растението е забравено от света, до 80-те години на XX-и век. Тогава двама американци изследвали част от Андите. Там те открили значително място с култивирана киноа. Това е първата находка на киноа от изчезването на древната цивилизация. Скоро след това ООН обявява древното растение за „супер храна“ и продукт на 2013 година, като експертите подчертават високите нива на протеин, които могат да се сравнят с тези на млякото.
Видовете киноа са повече от 100, но най-популярните са – бяла, черна и червена. Днес най-големите производители на киноа са Боливия, Перу и Чили. Като цели 80% от световния добив на киноа идва от Боливия и Перу.
Хранителна стойност на киноата
Нарастващият интерес към киноата не е случен. Тези малки семенца съдържат в себе си толкова полезни вещества, че смело биха могли да засрамят много храни провъзгласени за полезни. Съдържанието на протеин в растението е много висока (14%). Освен това е богат източник на фибри, фосфор, магнезий, желязо, съдържа малко въглехидрати, всички незаменими аминокиселини, големи количества витамин В и Е. В киноата няма лактоза, за това е много подходяща за хора с непоносимост към нея. В 100 гр. киноа (в сурово състояние) има приблизително: 65% фосфор, 55% магнезий, 35% желязо, 14% протеини и 7% диетични фибри. Киноата е лесна за усвояване. Има леко горчив вкус и нисък гликемичен индекс.
Ползи от киноата:
Едно от най-големите предимства на киноата е високото съдържание на протеин. Тя е предпочитан заместител на животинските протеини. Една чаша киноа осигурява 9 г протеин, което е с един грам повече от средно яйце. Тя съдържа и всички незаменими аминокиселини, включително и лизин. Той е главният „виновник“ за растежа и възобновяването на тъканите на тялото.Без главоболие с киноа. Високото съдържание на магнезии и рибофлавин (В2) я прави отлично лекарство срещу мигрена. Магнезият предотвратява мигрената като свива и възстановява кръвоносните съдове. От своя страна рибофлавина насърчава клетъчното производство на енергия има благоприятен ефект върху мозъка и мускулните клетки.
Киноата спомага и за защита на сърцето. И тук главна роля играе магнезият в растението. Способността му да отпуска кръвоносните съдове помага за намаляване на високо кръвно налягане и сърдечни аритмии.
Растението има почти половината от дневната минимална доза манган и е добър източник на мед и цинк. Тези минерали са необходими за синтеза на супероксид дисмутаза, ензим, който е важен антиоксидант. Този ензим елиминира свободните радикали, които могат да причинят увреждане и окисление в организма. Той не само забавя ефектите на стареенето, но и може да помогне за премахване на раковите клетки.
Друго свойство на „златото на инките“ е детоксикиращият му ефект. Освен това, като лесносмилаема храна, тя позволява лесното усвояване от организма на витамините и минералите, които съдържа. Киноата също е и добър източник на неразтворими фибри, помага за поддържане на здравето на дебелото черво и предотвратява образуването на камъни в жлъчката. Фолиевата киселина и витамин B в киноата помагат за изчистването на черния дроб от токсини. На хората с високо кръвно налягане или със сърдечно-съдови заболявания често се препоръчва да ядат повече пълнозърнести храни.
Как да сварим правилно киноата?
Киноата има леко хрупкав и ароматен вкус, малко подобен на див ориз. В съд се кипва вода в съотношение 2 към едно. След 15 мин. тя е готова за консумация. Заместете ориза в пълнените чушки с киноа, стават по-бързо и вкусът си заслужава. Семената могат да бъдат използван и за една здравословна закуска. Сварете киноа, добавете мед, сушени или свежи плодове и готово. Продуктът може да се използва за салати, супи, основни ястия и десерти, пише Агрозона.
Добави коментар